Cairn Terrier

Op deze pagina vind u een beschrijving van het karakter van de Cairn Terriër
Karakter
Een Cairn Terriër is heel veel hond in een kleine verpakking. Een Cairn is een actief, vrolijk, speels en pittig hondje. Ze kunnen ook een sterk jachtinstinct hebben. Graven doen Cairns erg graag en kunnen daarbij maar moeilijk onderscheid maken tussen strand, braakliggend terrein en zorgvuldig aangelegde en onderhouden tuin.

Cairns zijn hele actieve honden en hebben best wat beweging nodig. Wij vinden het ideaal als een Cairn toch wel een keer per dag een lange wandeling kan maken, liefst in een losloopgebied. Op die manier kunnen ze lekker rennen, snuffelen en graven. Dat is erg belangrijk voor elke hond, en zeker voor een terrier!
Als het nodig is, kan een Cairn ook best een paar dagen iets minder beweging krijgen. Ze moeten dan wel binnenshuis voldoende afleiding hebben. Maar een dagje gezellig bij het zieke baasje op bed liggen, is voor de gemiddelde Cairn geen enkel probleem!
Een Cairn is ook geschikt voor actieve hondensporten, zoals bijvoorbeeld behendigheid en flyball. Ook in de gehoorzaamheid, obedience of Rally-O kunnen ze ver komen, mits daarbij vooral positieve trainingsmethodes worden gebruikt. Daarnaast zijn ze vanwege hun formaat makkelijk mee te nemen en ze zijn altijd nieuwsgierig en in voor iets nieuws!

Omdat een Cairn ook eigenwijs en zelfstandig is, is het belangrijk om vanaf de eerste dag dat de Cairn in huis is, duidelijk en consequent de huisregels toe te passen. Ook naar andere honden kunnen ze zich erg zelfverzekerd opstellen, waardoor een goede socialisatie erg belangrijk is. Daarom is het zeker aan te raden om in ieder geval een puppcursus te gaan volgen. Met de juiste trainingsmethode zullen de Cairns ook de training als een spelletje gaan zien, waardoor je goed opgevoede, blije honden krijgt. Zeker hier geldt het aloude principe: Jong geleerd, oud gedaan!
Hun zelfstandige aard stelt ze ook prima in staat om een paar uurtjes per dag alleen thuis te zijn, mits dit stapje voor stapje wordt opgebouwd. Eventueel gezelschap in de vorm van een andere hond is hierbij ideaal, aangezien Cairns ook prima elkaar kunnen vermaken en ook graag lekker tegen elkaar aan liggen.

Kortom, een Cairn Terriër is een geweldig leuke hond. Echter, dit ras is niet geschikt voor iedereen. Veelal is zijn kleine formaat en schattige uiterlijk misleidend, qua karakter zijn het honden van formaat! Als de Cairn een goede, duidelijke en consequente opvoeding krijgt met een goede socialisatie dan heb je er echt een fantastische kameraad aan.
Uiterlijk
In een oude rasstandaard staat omschreven dat een Cairn Terriër eruit moet zien als een bezem. Inmiddels zien we de Cairn Terriërs in de showring er iets meer gemodelleerd bij rondlopen, maar bij een reguliere trim verschilt de Cairn van nu niet eens zo heel veel van de Cairns van een eeuw geleden.
De Cairns komen voor in een aantal kleuren: blond, rood, grijs of bijna zwart en al deze kleuren mogen ook gestroomd zijn. Gestroomd wil zeggen ‘met donkere strepen’. Die strepen kunnen smalle penseelstreepjes zijn, maar de hond kan ook zo donker zijn dan de lichtere kleur er nog maar hier en daar doorheen komt.
In de rasstandaard staat omschreven welke uiterlijke kenmerken een Cairn Terriër nu eigenlijk een Cairn Terriër maken. Er is overigens geen andere manier dan een officiële stamboom om rasechtheid te bewijzen, alleen een Cairn met stamboom is dus een Cairn! Die stamboom moet in Nederland afgegeven zijn door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland. Ook in het buitenland worden erkende stambomen afgegeven door vergelijkbare organisaties. Om erkend te worden, moeten die organisaties wel lid zijn van de FCI, de Féderation Cynologique Internationale.
Laat u niet misleiden door sommige fokkers waarbij u kunt kiezen of u wel of geen stamboom wilt! Een stamboom wordt binnen 10 dagen na de geboorte aangevraagd en een pup wordt gemiddeld op de leeftijd van 6-7 weken gechipt, waarbij de stamboom via het chipnummer aan de hond gekoppeld is.
De rasstandaard wordt ook wel de handleiding van een fokker genoemd. De Cairn Terriër moet er natuurlijk wel uit blijven zien als een Cairn!