Voeding

Rauwe voeding?
Na jarenlang brokken te hebben gevoerd, kwam ik tijdens de cursus KK1 in aanraking met mensen die hun honden rauwe voeding geven. Het principe daarachter is dat de hond gevoerd wordt met voeding waarvoor zijn spijsvertering is gemaakt. Via het internet ben ik mij hierin gaan verdiepen en ik raakte steeds meer geënteresseerd. Na maanden inlezen ben ik ervan overtuigd geraakt dat rauwe voeding de beste voeding voor een hond is.

Vanuit de diergeneeskunde wordt, zodra men spreekt over rauwe voeding, al snel gewaarschuwd voor het ‘all meat syndrome’. Dit houdt in dat als een hond uitsluitend spiervlees eet, er door de eenzijdige voeding allerlei tekorten ontstaan die ernstige klachten kunnen geven. De rauwe voeding die ik bedoel, is een complete voeding. De natuurlijke voeding van een hond is in feite een volledig prooidier, bestaande uit huid, spiervlees, organen (inclusief maag- en darminhoud) en botten.

Granen?
De gemiddelde brok bestaat voor een (heel) groot deel uit granen. Granen leveren koolhydraten. In de rauwe voeding spelen granen een ondergeschikte rol of kunnen mogelijk zelfs volledig uit het menu worden weggelaten. Eigenlijk, als je erover nadenkt, is dat ook heel logisch. Een wolf eet wel groente en fruit, maar geen granen of rijst.

Er zijn ook graanvrije brokken tegenwoordig en dat scheelt allicht iets. Maar het feit blijft dat dit een ontzettend bewerkt produkt is en in de verste verte niet lijkt op het natuurlijke eetpatroon van een hond.

Groenten?
Groenten maken onderdeel van de voeding uit doordat de maag en darmen van de prooidieren voorverteerde groenten bevatten. De maag van een hond is niet in staat om de celwanden van de groenten, die bestaan uit cellulose, kapot te maken. Hierdoor kunnen de voedingsstoffen niet of moeilijk worden opgenomen. Doordat de spijsvertering van een prooidier (graseters, knaagdieren) dat wel kan, komt via de maag- en darminhoud voorverteerde groente in de maag van de hond, waardoor de voedingsstoffen wel kunnen worden opgenomen. Door groente te koken, pureren of hakken wordt de cellulose ook aangetast en daardoor beter verteerbaar voor de hond.

De juiste verhouding
Om een complete voeding te kunnen geven, moet de rauwe voeding wel aan een bepaalde verhouding voldoen. Een groot deel van het menu moet bestaan uit bevleesde botten. Calcium en fosfor zijn erg belangrijk voor opbouw en onderhoud van het skelet. De verhouding tussen die mineralen luistert heel nauw. Verkeerde verhoudingen kunnen leiden tot botvergroengen of verzwakking van het skelet. De meest optimale verhouding wordt gevonden in botten van andere dieren! Niet alle botten zijn geschikt voor consumptie. In de regel voert men veelal zachte botten van met name jonge dieren. Dragende botten (zeker van grote dieren) worden eventueel gegeven als recreatiebot: lekker om op te knagen maar te hard om op te eten. Verder bestaat het menu uit spiervlees, orgaanvlees en eventueel groente en/of fruit gegeven.

Overstappen?
In het begin vond ik de overstap best heel eng. Met mijn verstand had ik besloten dat dit de beste voeding was, maar toch was ik bang dat ik het verkeerd zou doen en mijn honden allerlei tekorten zouden krijgen. Pas toen ik me realiseerde dat ik wel geloofde dat een brokvoeding compleet was, terwijl die voor het grootste deel uit koolhydraten en kunstmatig toegevoegde vitamines en vetten bestaat, eenvoudigweg omdat de fabrikant zegt dat het compleet is, gingen mijn ogen volledig open. De analyse die op een zak brokken staat, zegt helemaal niets over de kwaliteit van die voedingsstoffen. Bijvoorbeeld kippeneiwit kan afkomstig zijn uit kipfilet, dat is heel hoogwaardig. Maar het kan ook uit snavels en poten komen en daar heeft een opgroeiende hond helemaal niets aan!

Het geven van botten vond ik ook eng. Iedereen leert dat botten gevaarlijk zijn en splinteren. Natuurlijk kan er altijd iets mis gaan, maar het probleem met botten ontstaat vooral door verhitting: daarmee verdwijnt de lijm ertussen uit! Dus juist rauwe botten zijn minder geneigd te splinteren, waarbij zachte botten nagenoeg niet splinteren. Het is wel van belang om een hond te leren hoe een bot gegeten moet worden. Veel honden weten niet eens meer dat een bot afgekloven moet worden en soms kan het best even duren voordat ze dat weer snappen.

KVV
Voor degenen die om welke redenen dan ook niet zelf samengesteld rauwe voeding kunnen of willen voeren, is er gelukkig een goed alternatief in kant en klare verse voeding (meestal afgekort tot KVV). Er zijn verschillende merken beschikbaar die wisselen in samenstelling, mate van vermalen, kwaliteit en prijs. Ook kan het dagelijkse KVV menu aangevuld worden met bevleesde botten of spiervlees, liefst van een andere diersoort dan welke in het KVV verwerkt worden.

De omslag
Wij hebben besloten om onze honden KVV te voeren. We zijn begonnen met Carnibest en inmiddels geven we daarnaast ook BARFmenu. Dit wisselen we dan af met bevleesde botten of spiervlees. Ook krijgen de dames restjes gekookte groenten en stukjes fruit.

Inmiddels voeren wij nu al bijna zes jaar tot volle tevredenheid deze voeding aan onze honden. Omdat we zo enthousiast zijn, hebben we besloten ook onze pups volledig op rauwe voeding groot te brengen. U krijgt bij ons dus geen zak met brokken maar een zak met worsten Carnibest en/of BARFmenu mee!

We zijn heel benieuwd of we verschil zullen kunnen merken als we een generatie of 4-5 volledig rauw gevoerde honden hebben. Omdat we kleinschalig fokken gaat dit niet zo snel, maar Faye is toch al de tweede generatie volledig rauw gevoerd. Haar vader Ciro heeft vanaf zijn geboorte vers gekregen en haar moeder Romy (die telt voor het rijtje niet mee dus) krijgt vanaf dat ze 13 weken was volledig rauw voer.

We hopen dat u net zo enthousiast bent als wij!

Duur?
Veel mensen hebben het idee dat rauwe voeding duur is, maar dit valt vaak reuze mee. Een gemiddelde volwassen Cairn zal zo rond de 175-200 gram KVV per dag eten. Dit komt neer op zo’n 6 kg per maand per Cairn. Bij een kiloprijs van € 3,75 betekent dat een maandbesteding van € 22,50. Er zijn goedkopere merken te vinden die kwalitatief redelijk zijn en er valt bij de meeste merken ook voordeel te behalen door grotere hoeveelheden in te kopen. \

Verkooppunt
Omdat wij zo achter het voeren van rauwe voeding staan en overtuigd zijn van de kwaliteit van Carnibest en het relatief nieuwe biologische merk DARF, zijn wij verkooppunt geworden rauwe diervoeding. Beide merken zijn verkrijgbaar bij andere verkooppunten en dierenwinkels verspreid over het hele land. Dus ook als u niet bij ons in de buurt woont, kunt u uw pup deze verantwoorde voeding blijven geven. Indien nu de voorkeur geeft aan een ander merk, kiest u dan gedurende het eerste levensjaar van uw pup voor een KVV met een natuurlijke calciumbron.