Cairn Terrier

Op deze pagina vind u een beschrijving van het karakter van de Cairn Terriër

Karakter
Een Cairn Terriër is heel veel hond in een kleine verpakking. Een Cairn is een actief, vrolijk, speels en pittig hondje. Ze kunnen ook een sterk jachtinstinct hebben. Graven doen Cairns erg graag en kunnen daarbij maar moeilijk onderscheid maken tussen strand, braakliggend terrein en zorgvuldig aangelegde en onderhouden tuin.

Cairns zijn hele actieve honden en hebben best wat beweging nodig. Wij vinden het ideaal als een Cairn toch wel een keer per dag een lange wandeling kan maken, liefst in een losloopgebied. Op die manier kunnen ze lekker rennen, snuffelen en graven. Dat is erg belangrijk voor elke hond, en zeker voor een terrier!
Als het nodig is, kan een Cairn ook best een paar dagen iets minder beweging krijgen. Ze moeten dan wel binnenshuis voldoende afleiding hebben. Maar een dagje gezellig bij het zieke baasje op bed liggen, is voor de gemiddelde Cairn geen enkel probleem!
Een Cairn is ook geschikt voor actieve hondensporten, zoals bijvoorbeeld behendigheid en flyball. Ook in de gehoorzaamheid, obedience of Rally-O kunnen ze ver komen, mits daarbij vooral positieve trainingsmethodes worden gebruikt. Daarnaast zijn ze vanwege hun formaat makkelijk mee te nemen en ze zijn altijd nieuwsgierig en in voor iets nieuws!

Omdat een Cairn ook eigenwijs en zelfstandig is, is het belangrijk om vanaf de eerste dag dat de Cairn in huis is, duidelijk en consequent de huisregels toe te passen. Ook naar andere honden kunnen ze zich erg zelfverzekerd opstellen, waardoor een goede socialisatie erg belangrijk is. Daarom is het zeker aan te raden om in ieder geval een puppcursus te gaan volgen. Met de juiste trainingsmethode zullen de Cairns ook de training als een spelletje gaan zien, waardoor je goed opgevoede, blije honden krijgt. Zeker hier geldt het aloude principe: Jong geleerd, oud gedaan!
Hun zelfstandige aard stelt ze ook prima in staat om een paar uurtjes per dag alleen thuis te zijn, mits dit stapje voor stapje wordt opgebouwd. Eventueel gezelschap in de vorm van een andere hond is hierbij ideaal, aangezien Cairns ook prima elkaar kunnen vermaken en ook graag lekker tegen elkaar aan liggen.

Kortom, een Cairn Terriër is een geweldig leuke hond. Echter, dit ras is niet geschikt voor iedereen. Ook al is de Cairn een kleine hond met een schattig uiterlijk,  qua karakter zijn het honden van formaat! Als de Cairn een goede, duidelijke en consequente positieve opvoeding krijgt met een goede socialisatie, dan heb je er echt een fantastische kameraad aan.

Roxy in galop! (G-nest 2015)

Uiterlijk
In een oude rasstandaard staat omschreven dat een Cairn Terriër eruit moet zien als een bezem. Inmiddels zien we de Cairn Terriërs in de showring er iets meer gemodelleerd bij rondlopen, maar bij een reguliere trim verschilt de Cairn van nu eigenlijk maar weinig van de Cairns van een eeuw geleden!

De Cairns komen voor in een aantal kleuren: blond, rood, grijs of bijna zwart en al deze kleuren mogen ook gestroomd zijn. Gestroomd wil zeggen ‘met donkere strepen’. Die strepen kunnen smalle penseelstreepjes zijn, maar de hond kan ook zo donker zijn dan de lichtere kleur er nog maar hier en daar doorheen komt.

In de rasstandaard staat omschreven welke uiterlijke kenmerken een Cairn Terriër nu eigenlijk een Cairn Terriër maken. Daarom wordt de rasstandaard ook wel de handleiding van een fokker genoemd.